• Okategoriserade
  • Event
  • Donationer
  • Barngolfen
  • Varför gör vi Barngolfen och vår insamling?

Igår fick alla  Göteborgs-Postens prenumeranter en bilaga om Barngolfen och vår insamling till Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus. Jenny Jernberg från stiftelsen skrev krönikan nedan.

Varför ska man samla in pengar till ett barn- och ungdomssjukhus?
    Frågan fick jag i höstas när jag var nästan ny på jobbet och blev intervjuad inför publik i en podcast. Med hjälp av andras ord pratade jag stolt om allt jag hade hört eller läst in mig på som vår insamling bidrar till – saker, miljöer och upplevelser som ger mer livskvalitet, glädje, peppar till nya krafter, tröstar och ger det där extra som behövs när barn, unga och deras familjer drabbas av sjukdom. Nu är jag varmare i kläderna och kan fördjupa det med egna ord, men istället vill jag dela med mig av några ögonblick på barnsjukhuset som har dröjt sig kvar på min näthinna och i mitt hjärta långt efter.

Att det finns clowner som ger barnen glädje, trygghet, hopp och tröst dagligen på sjukhuset känner relativt många till, men dansarna som går Dansronden några gånger per halvår är kanske inte lika välkända. Jag bestämde mig för att följa med dem och göra ett minireportage för vår Facebooksida. Som namnet antyder består ronden av två dansare i doktorsrock med stetoskop runt halsen och väska i handen. I väskan finns musik, inga sprutor, mediciner eller liknande. De besöker barnen och deras anhöriga på rummet med en kortare föreställning som publiken uppmuntras att vara med i.

Vi hade otur i början. Barnen var upptagna i skolan eller för trötta för besök. Men när vi gått runt en stund på olika avdelningar, hittade vi vår första patient. Hela familjen var samlad, föräldrarna och ett syskon. De nickade gillande, men i patientens ansikte avtecknade sig en tillbakadragen, trött och nedstämd mimik. Jag blev fundersam, det skulle kanske inte bli så väl mottaget ändå? Min oro var obefogad. Några minuter in i dansen fylldes rummet av energi, föräldrarna och syskonet hakade snabbt på de medryckande tonerna och humorn som utstrålades. Och sen, först försiktigt och sen ökande, sprack även patientens leende upp av glädjen som sprudlade fram i rummet. Till slut dansade hen sittandes i sängen. Fler besök följde med samma positiva energiboost, skratt och rörelser tillsammans. När det var dags för eftermiddagens sista stopp och en särskild hejdå-dans skrek föräldern i rummet spontant ”NEJ”, när det gick upp för honom att det skulle ta slut. Efter att vi skrattat klart frågade jag varför han hade reagerat så. ”Vi är här på sjukhuset hela dagen och det blir mycket väntan. När ni kom blev det kul igen och inte så oroligt. Vi behövde det!”

De här små men oerhört betydelsefulla stunderna blir möjliga tack vare vår insamling. Även större insatser, som möter vår målgrupp varje dag, finansieras med hjälp av gåvor och donationer från företag, organisationer och privatpersoner.

Även om du inte spelar i Barngolfen, som många av dem du kan läsa om i den här bilagan, kan du bidra. Vore det inte fantastiskt om vi tillsammans kunde låta den 12 juni 2017 blir en dag med extra mycket insamling till Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus. Vi välkomnar nyfiken allmänhet till Hills Golf & Sport Club, vi gör en auktion tillsammans med Göteborgs Auktionsverk som alla kan delta i, du kan swisha ett bidrag eller ge en gåva i vår webbshop.

Och om ditt barn, din tonåring, någon i släkten skulle bli eller vara en alla all dem som behandlas för fysisk eller psykisk sjukdom inom sjukhuset varje år, kan det kanske kännas tryggt att veta att det finns saker, människor och miljöer som kan vända en orolig eftermiddag till en lekfull inspirerande stund som ger nya krafter och glädje som läker, när det behövs som mest.

Jenny Jernberg

Varför gör vi Barngolfen och vår insamling?