Nyhetsrum


Våra nyheter

Barnsjukhuset på Mynewsdesk

Evenemanget Barngolfen inställt – ersätts av digital insamlingskampanj

2020-08-31 07:06:00

Insamlingsstiftelsen för Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus tog i juni beslutet att ställa in Barngolfen, golfevenemanget som årligen inbringar mellan 1–3 miljoner kronor till stiftelsen. Istället genomför man nu en digital insamling i september – ”Barngolfen digitalt 2020”.

–Barnen och familjerna på sjukhuset är i fortsatt stort behov av vårt stöd, säger Madeleine Wahlberg, verksamhetsansvarig på Insamlingsstiftelsen.Istället för att spendera en heldag med oss så önskar vi att man avvarar 15 minuter och startar egna insamlingar. Vår målsättning är att skapa många ringar på vattnet och i slutändan uppnå 1 miljon i insamlade medel.

Sedan start har Barngolfen fått ett betydande stöd från partners, företag, kändisar och golfproffs som brukar spendera en heldag tillsammans med Insamlingsstiftelsen för att samla in pengar. Förhoppningen är att få samma stöd även när insamlingen genomförs digitalt.

- Jag har deltagit i Barngolfen i många år säger Thomas Ravelli. Nu kommer jag att sprida kampanjen i mitt nätverk för att få in så mycket pengar som möjligt. För mig är det självklart att stötta även nu då jag vet att de insamlade pengarna gör stor skillnad. Jag hoppas att många bidrar under september till att skapa glädje på barnsjukhuset.

För att skapa en extra morot kan de som samlar in mest pengar under september vinna golfrundor med bl.a. Marcus Kinhult, Helen Alfredsson, Niclas Fasth, Linda Wessberg, Joel Sjöholm, Carin Hjalmarsson och flera andra golfproffs. Mer information om insamlingskampanjen finns på www.barngolfen.nu.

Varje år vårdas 130 000 barn på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus, Sveriges största och ett av Europas största barnsjukhus. Insamlingsstiftelsen arbetar för att skapa glädje för de barn och familjer som kämpar i sin vardag genom att samla in medel till insatser som kompletterar sjukhusets ordinarie vård. Det som behövs året runt, varje dag, men som inte kan finansieras med offentliga medel.

Insamlingsstiftelsen skiftar fokus – satsar på att hjälpa intensivvårdsavdelningarna

2020-04-02 18:20:21

Ett initiativ att hjälpa den mest utsatta personalen på sjukhusen i Göteborg har startats av Insamlingsstiftelsen för Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus, som vanligtvis arbetar med att skapa glädje och förgylla tillvaron för sjuka barn. De har nu växlat upp sin verksamhet för att bland annat samla in mat och dryck som de själva levererar ut direkt till intensivvårdsavdelningarna på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Utbrottet av covid-19 har lett till stora påfrestningar på sjukvårdspersonalen på intensivvårdsavdelningarna, som tvingas arbeta under extrema arbetsförhållanden. Insamlingsstiftelsen för Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus beslutade därmed att ställa om sin verksamhet, och startade en insamling för att stötta personalen. Initiativet har skapat stort engagemang hos såväl företag som privatpersoner. Förutom mat och dryck har över 200 000 kronor skänkts till ändamålet hittills. Och mer behövs. Ännu är vi bara i början av en oviss och krävande tid framöver.

-Vi står inför utmaningar som vi aldrig upplevt tidigare och det är mycket slitsamt. Att få extra energi i form av frukt, powerbars, drycker och godis är fantastiskt välkommet och oerhört uppskattat. Alla människors engagemang och givmildhet hjälper oss verkligen att ännu bättre orka arbeta under dessa omständigheter, säger Karin Löwhagen, överläkare och sektionschef på IVA Mölndal.

Barnsjukhuset lade i förra veckan ut ett inlägg på Facebook med en lista över saker som sjukvårdspersonalen på intensivvårdsavdelningarna i Göteborg behöver. Gensvaret på inlägget har varit enormt med närmare 2000 delningar och hundratals kommentarer från privatpersoner och företag som vill stötta och bidra.

-Vi visste att det fanns en önskan hos människor att hjälpa till, men vi visste inte att det skulle bli så här stort, säger Madeleine Oom Wahlberg, verksamhetsansvarig på Insamlingsstiftelsen för Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus. Vi har redan levererat mycket ut till sjukhusen, men behovet av stöd kommer troligtvis att behövas ett bra tag framöver.

De insamlade pengarna kommer att fördelas där behovet är allra störst, bland de olika sjukhusen och avdelningarna. Bland annat till barnsjukhusets egen verksamhet, där viruset har lett till begränsade besöksmöjligheter och att flera avdelningar håller stängt.

Vi har hittills fokuserat på att hjälpa intensivvårdsavdelningarna. Men vi kommer även att se över behovet på barnsjukhuset, som i dagsläget inte har några smittade, men som påverkas på andra sätt. Behoven är fortsatt stora, men ändras varje dag eftersom alla delar av sjukhuset påverkas på olika sätt av coronautbrottet, säger Madeleine.

Det finns fortfarande möjlighet för företag att skänka större partier med varor till Insamlingsstiftelsen som matchar de önskemål som finns. Se vad som behövs för stunden på Facebooksidan Barnsjukhuset. Som privatperson eller organisation kan man swisha pengar till insamlingen via följande nummer: 900 83 43. Man kan också följa arbetet under #vihjälpsåt

För frågor kontakta verksamhetsansvarig Madeleine Oom Wahlberg på Madeleine.Oom.Wahlberg@vgregion.se.

Om Insamlingsstiftelsen för Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus

När barn och unga drabbas av sjukdom behövs saker, miljöer och upplevelser som ger glädje, uppmuntrar till lek, inspiration, tröst, hopp och fysisk aktivitet för en trivsam tillvaro, glädje och god livskvalité. Därför samlar stiftelsen in medel till insatser som kompletterar sjukhusets ordinarie vård. Det som behövs året runt, varje dag, men inte kan finansieras med våra offentliga medel. Stiftelsen gör regelbundet flera aktiviteter för barn och unga som vårdas på eller inom sjukhuset med hjälp och engagemang från ett stort antal samarbetsparters.

Ett glädjande samarbete med Frölunda Indians inleds 2020

2020-01-20 10:09:44

Idag, måndag 20:e januari, inleds ett samarbete mellan Insamlingsstiftelsen och hockeyklubben Frölunda Indians. Kampanjen, som heter ”Har du rum för en tjuga?” innebär att Frölunda Indians, under 2020, arbetar för att samla in medel till att inreda 20 lekfulla behandlingsrum, á 20.000 kr styck – målsättningen är alltså att få in totalt 400.000 kr.

Hockeyklubben kommer under året arrangera flertalet insamlingar åt Insamlingsstiftelsen. Bland annat ska man, i samband med biljettköp, kunna ”runda upp” sitt köp med valfritt antal 20-lappar.

– Vi har under många år haft ett fint stöd från Frölunda Indians, genom olika punktinsatser. Nu utökar vi samarbetet och tar det ett steg längre, vilket är fantastiskt! säger Madeleine Wahlberg, verksamhetsansvarig på Insamlingsstiftelsen. Vi är väldigt glada över att Frölunda väljer att göra insamlingar av pengar för våra nya behandlingsrum, och på så vis skapar glädje för patienterna på sjukhuset varje dag, avslutar hon.

De 20 nya behandlingsrummen byggs i det nya Barnsjukhuset, som står klart 2021. Koncept och inredning bestäms av byggprojektets arkitektbyrå tillsammans med sjukhusets personal.

Frölunda Indians har sedan tidigare engagerat sig i satsningar för barn och ungdomar, och bland annat ägnat sitt CSR arbete åt att skapa en meningsfull fritid för den unga målgruppen, med stort fokus på gemenskap. I punktinsatser på sjukhuset har bland annat A-laget kommit på besök och lekt med barnen, och nu satsar man alltså på att bredda samarbetet ytterligare.

- Istället för att sprida ut små samarbeten över året, har vi nu valt att framöver satsa på en välgörenhetsorganisation, med lokal förankring och som går hand i hand med våra andra insatser, säger Christian Lechtaler, VD för Frölunda Indians.

Hockeyklubben kommer även skapa andra insamlingsmöjligheter till Barnsjukhuset, samt bistå Insamlingsstiftelsen med biljetter till hockeymatcher, som delas ut till många av de barn som vårdas på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus.

Mer om Frölunda Hockeyklubb på www.frolundaindians.com

För ytterligare information vänligen kontakta
Madeleine Wahlberg, Insamlingsstiftelsen för Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus:Madeleine@barnsjukhuset.nu
0705-295790

PRESSINBJUDAN Invigning av sällskapsyta med undervattenstema på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus

2019-11-15 09:40:00

I entrén på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus, bredvid det stora skeppet i trä, finns en populär sällskapsyta som renoverats och fått ett helt nytt utseende. Onsdagen den 20 november invigs rummet, som fått namnet Haj-på-daj, i sann Göteborgsanda. Projektet är finansierat av Insamlingsstiftelsen för Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus, med medel från välgörenhetstävlingen Barngolfen, som spelades i juni och inbringade 1,3 miljoner kronor.

När: Onsdagen 20 november kl 16.00
Var: Rondvägen 10, Entrén Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus i Göteborg

Program
16:00 – Mingel & Välkomna, Madeleine Wahlberg, verksamhetsansvarig
16:15 – Bandet klipps av Johan Rosén, från Ernst Rosén, Barngolfens huvudsponsor
16:30 – Rundvandring på lekterapin
17:15 – Buffé serveras

Sällskapsrummet Haj-på-daj
Sällskapsrummet i entrén är en välbesökt plats, och därför ansåg Insamlingsstiftelsen att det var aktuellt att göra om rummet till en trevlig miljö att vistas i. Många familjer på sjukhuset spenderar tid i entrén, i cafét eller lekandes i det stora skepp som står mitt i rummet, skapad av konstnären Bengt Lundin. Den nya ytan anspelar på havet, med blå undervattensväggar, växtlighet som klättrar ner från taket, och en storbildsskärm med rullande film från havets djup. Filmen är inspelad på Universeum, från deras oceanakvarium, och innehåller diverse fiskarter från Oceanen.

- Vår önskan var att skapa en avkopplande miljö, där tankarna skulle kunna vila och kroppen få ro en liten stund. Resultatet är verkligen fantastiskt och motsvarar våra förväntningar fullt ut, det är ett lekfullt rum med spännande detaljer att upptäcka och en skön undervattensmiljö att njuta av, säger Sofia Månsson, Enhetschef, Lekterapi & Bibliotek vid Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus.”

- Vi är glada över att ro detta projekt i hamn, med hjälp av de medel vi fick in genom Barngolfen 2019. Rummet är familjeanpassat och är tänkt att skapa en fridfull känsla, samtidigt som barnen kan interagera med vad som händer i hajakvariet på storbildsskärmen. Det blir en spännande och rolig miljö att upptäcka, säger Madeleine Wahlberg, Verksamhetsansvarig på Insamlingsstiftelsen för Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus.

Välkommen! Anmäl dig till invigningen här https://forms.gle/PBfjy13YAgMdziVr5

För mer information, vänligen kontakta:
Madeleine Wahlberg, Verksamhetsansvarig, Insamlingsstiftelsen för Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus.
Tel: 0705-295790
Mail: Madeleine@barnsjukhuset.nuFakta om Barngolfen - golftävlingen som gör skillnad

  • Barngolfen har spelats sedan 2006, till förmån för Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus.
  • Sedan starten har Barngolfen samlat in över 15 miljoner kronor.
  • Tävlingen arrangeras av Insamlingsstiftelsen för Drottnings Silvias barn- och ungdomssjukhus.
  • Den är idag Sveriges största välgörenhetsgolftävling.
  • 2019 spelades tävlingen på Kungsbacka Golfklubb. Spelformen för Barngolfen brukar vara Texas Scramble – ett lagspel där laget består av 3 spelare från ett företag som köpt ett sponsorpaket. Sedan kryddas laget med en celebritet och ett golfproffs som agerar lagkaptener.
  • Barnen på sjukhuset bjuds samma dag in till barnens golfkalas, som arrangeras i anslutning till Barngolfen.
  • I samband med Barngolfen hålls en exklusiv auktion, som arrangeras under kvällen.
  • Barngolfens huvudsponsor 2019: Ernst Rosén AB
  • De pengar som samlades in 2019 har delvis gått till projektet Haj-på-daj, och delvis till insatser som pågår året runt på sjukhuset, som t.ex musikskapande, kulturupplevelser, sångstunder, besök av sjukhusclowner, möjlighet till syskonstöd, etc.
  • Anslagen söks av sjukhusets personal eller ledning och utgår därmed från ett direkt behov hos barnen, ungdomarna och deras familjer. 

En efterlängtad dag på Liseberg väntar 3500 sjuka barn med familjer

2019-09-11 14:18:19

Söndagen den 15 september bjuder, enligt tradition, Insamlingsstiftelsen för Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus in till Barnsjukhusets dag på Liseberg - för 12:e året i rad.Det är en efterlängtad dag bland många barn, som innebär glädje, spänning och möten med idoler.

Operationssalar, väntrum och sjukhusmiljöer byts ut mot skratt, karuseller och lek denna dag, när Liseberg ser till att förgylla tillvaron för 3500 barn från barnsjukhuset. Familjerna spenderar förmiddagen i nöjesparken, från kl 11:00 och ansluter sedan till kändismingel på Polketten, kl 14:00. Där presenteras årets kända profiler på scen, det bjuds på uppträdanden, och därefter får barnen träffa profilerna, fotas tillsammans och ta emot autografer.

Årets kändisar är en mix mellan artister, idrottare och populära underhållare. De sluter gemensamt upp för att sätta extra guldkant på barnsjukhusets dag, och för att få barnen att tänka på något annat för en stund.

Varmt välkommen till en glädjefylld dag!

Program
11.00 Liseberg öppnar och familjer anländer 
14.00 Presentation av årets kända profiler, autografskrivning och fotografering
16.00 Autografskrivning avslutas, familjerna åker vidare i nöjesparken 
20.00 Parken stänger

Fakta om Barnsjukhusets dag på Liseberg:

- Barnsjukhusets dag anordnas en gång om året.

- Liseberg sponsrar barnsjukhuset med 1 600 åkpass och 3 500 inträden.

- För programmet står Insamlingsstiftelsen för Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus.

- Det bjuds på underhållning och möjlighet att få träffa kända personer.

- Tiotusentals patienter besöker sjukhuset regelbundet. Ett urval av barnen får åkpass och inträden till sig och sina familjer varje år.