Förtydligande Lasse Kronér


2019-06-05

Med anledning av en artikel i dagens Aftonbladet, om Lasse Kronér, får vi på Insamlingsstiftelsen frågor om vårt agerande i samband med de grova anklagelser Lasse fått utstå.

Vi beklagar det som hänt, det är tråkigt att Lasse Kronér är besviken på oss. Han har betytt väldigt mycket för stiftelsens arbete genom åren, inte minst genom Barngolfen – som samlat in över 15 miljoner kronor till det som är vårt syfte – att sprida glädje hos sjuka barn. Det är ett viktigt arbete för att ge barn som tillbringar lång tid på sjukhus lite guldkant, genom att få besök av en clown, eller få en nalle efter en svår operation.

Det stämmer inte att vi bett Lasse Kronér vara tyst på något sätt. Vår styrelse tog beslut om att inte arbeta med Lasse under den tid han varit föremål för brottsutredning – för att inte riskera att fokus flyttades från insamlingen för barnen. Styrelsens ordförande försökte ett stort antal gånger få kontakt med Kronér för att diskutera detta, men han svarade inte. Eftersom vi inte fick muntlig kontakt skickade vi ett brev. I brevet står det bland annat ”Det finns en risk att din medverkan i Barngolfen 2018 skulle flytta fokus från barnen – på ett sätt som vi tror skulle vara olyckligt för både dig och stiftelsen. Vi är övertygade om att det kommer att lugna ner sig och vi vet att vi framöver behöver dina krafter för att utveckla Barngolfen.”

Lasse är en fantastisk människa som har ett otroligt engagemang för barnen, liksom vi, och detta vill vi alla arbeta för framöver. Insamlingsstiftelsen är ledsna för allt som Lasse behövt gå igenom.